Henna tekee oppimateriaalia inarinsaameen
-Mihkâljäävri Áábrámáá Raaija Henna, nuori nainen esittelee itsensä inarinsaameksi ja alkaa kertoa elämästään. Henna opiskelee pääaineena inarinsaamea Oulun yliopistossa ja valmistuu inarinsaamen aineenopettajaksi. Hän on tutkinut inarinsaamelaisten nuorten, entisten kielipesälasten, kielellistä identiteettiä. Hennan tutkimuksen mukaan kielen osaaminen oli heille kuin lahja. Lisäksi he haluaisivat kehittyä siinä sekä puhua enemmän. Graduun Henna jatkaa luultavasti samalla aiheella.
Henna tekee vapaa-ajalla saamenkäsitöitä. Hän on tehnyt saamenpukuja, lakkeja, huiveja ja pauloja. Käsityötaito ja pukumalli siirtyvät suvussa sukupolvelta seuraavalle ja Hennaakin opastaa oma äiti. Saamenpukuihin liittyy paljon normistoa ja pitääkin osata kunnioittaa perinteitä. Henna tulee poromiesperheestä ja on mukana poronhoitotöissä aina, kun voi. -Jos poroja ei olisi, niin en tiedä mitä tekisin ja kuka olisin. Hennalle poronhoito merkitsee paljon ja hän näkee sillä tulevaisuuden. Poronhoitoon liittyy vahvasti saamelainen kulttuuri ja sellainen yhteisöllisyys, jota ei Hennan mukaan voi muualla kokea.
Henna on työskennellyt parina kesänä Saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimistossa. Yhtenä kesänä hän käänsi lastenkirjoja inarinsaameksi. Pohjoissaamesta inarinsaameksi kääntäminen oli Hennan mukaan aika helppoa, koska kielet ovat lähellä toisiaan. Ruotsista inarinsaameksi kääntäminen oli puolestaan haasteellista. Tällä hetkellä inarinsaamenkielisiä lastenkirjoja on jo aika hyvin, nuortenkirjoja ei niinkään ja aikuisille jonkin verran. Oppimateriaaleista on huutava pula. Kesällä 2015 Henna käänsi mm. matematiikan kirjaa inarinsaameksi. Hän on iloinen, että sai oman alan töitä ja voi työskennellä yhteisönsä hyväksi.
Teksti ja kuva: Milla Elmiina Pulska