top of page

LASTEN KIRJAT

Inger-Mari Aikio

ima.jpg

Kuva: Timo Koivisto

Monialainen kulttuurivaikuttaja, runoilija, kirjailija, kääntäjä ja elokuvatekijä Pulmankijärveltä.

  • Facebook

ČÁHCERÁVGGA GAZZA

Ilmestynyt pohjoissaameksi 2011

Cahceravgga gazza2.jpg

Kuvittanut:

Seija Harlin

Inger-Mari Aikion Čáhcerávgga gazza on jännittävä kertomus pitkähiuksisesta Áilusta, joka voittaa pelkonsa ja uskaltaa ystävystyä vesihiiden, taivaanhaltijan ja jäästaalojen kanssa.

Kirja on pohjoissaamenkielinen.

Čáhcerávgga gazza
iman kirjasta2.jpg

Annukka Aikio, Samuli Aikio

Samuli-Aikiopieni.jpg

Kuva: Ante Aikio

LENTONOIDAN POIKA : saamelaisia satuja
Ilmestynyt suomeksi: 1978

LENTONOIDAN POIKA.jpg

Perinteisiä saamelaisia satuja kuten Mies joka soitteli esi-isien noitarumpua, Kalastava kolttaeukko ja karhu, Staalo, Luhtakka ja poika, Kettu hoitaa poroja. Yhteensä 26 satua.

TYTTÖ JOKA MUUTTUI KULTAISEKSI KOSKELOKSI:

vanhan saamelaisen kansansadun mukaan
Ilmestynyt suomeksi: 1982

TYTTÖ_JOKA_MUUTTUI_KULTAISEKSI_KOSKELOKS

Annukka ja Samuli Aikio ovat kirjoittaneet tämän tarinan vanhan saamelaisen sadun mukaan, jota satoja vuosia on kerrottu useissa muodoissa eri puolilla Lapinmaata. Tarinan juoni liittyy kahteen myyttiseen hahmoon, Naavisemoon ja Luhtakkaan, oikeiden ihmisten ja iljettävien elukoiden kantaäiteihin. Naavisemon kaunis tytär naitetaan kuninkaanpojalle, mutta matkalla linnaan Luhtakan tytär kateudessaan noituu morsiamen kultaiseksi koskeloksi. Satu on kertomus hyvästä ja pahasta, valheen paljastumisesta ja oikeuden voitosta. Loisteliaan nelivärikuvituksen on tehnyt helsinkiläinen taiteilija Mika Launis.

Veikko Holmberg

veikko-holmberg-michael aase.jpg

Kuva: Michael Aase

TUURU-KARHU JA ELÄINLÄÄKÄRIN LASKU
Ilmestynyt suomeksi: 2015

TUURU KARHU LASKU.jpg

Kirja kertoo pohjoisen metsissä asuvasta karhusta. Se turvautuu eläinlääkärin apuun, kun sen pentu sairastuu, mutta sillä ei ole rahaa lääkärin laskun maksamiseen. Karhulle tarjotaan töitä sirkuksesta, mutta se ei haluaisi muuttaa kaupunkiin, ihmisten töllisteltäväksi.

 

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo 

TUURU-KARHU JA MOOTTORIKELKKAREITTI
Ilmestynyt suomeksi: 2018

TUURU KARHU JA REITTI.jpg

Vuonna 2015 suomeksi ilmestynyt Tuuru-karhu ja eläinlääkärin lasku saa nyt jatkoa. Tässä kirjassa kerrotaan siitä, kun Tuuru ja hänen pentunsa Tarvo joutuvat vaikeuksiin heidän talvipesänsä vierestä menevän moottorikelkkareitin takia.

Heidät vaaditaan muutamaan pois kotipesästään, koska ihmiset tarvitsevat alueen voidakseen ajella siellä moottorikelkoillaan. Kun Tuuru ja Tarvo kieltäytyvät jättämästä kotinsa, päättävät viranomaiset sallia alueella karhunmetsästyksen.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

Rauna Paadar-Leivo

paadar.jpg

Kuva: Jorma Lehtola

PIENI PUOLATYTTÖ = Jokŋanieiddaš
Ilmestynyt suomeksi: 2015

pieni_puolatyttö.jpg

Puolukkamättäällä ikänsä asustanut Puolatyttö lähtee katsomaan maailmaa. Matkallaan hän kokee monenlaista ja joutuu muutaman kerran vaaraankin.

Teoksen on kirjoittanut saamelainen kirjailija Rauna Paadar-Leivo ja kuvittanut Merja Aletta Ranttila. Runomuotoinen, vivahteikas kerronta ja huumorintajuiset ja arvostetun saamelaistaiteilijan elämänmyönteiset kuvat tekevät teoksesta hienon kokonaisuuden.

Lue lisää kirjasta täältä: Kirjasampo

HALSTAMOJÄNGÄN NOITA
Ilmestynyt: 1990

hastamajöngän_noita_sieppaus2.jpg

Hanssi ja Elle ovat sisaruksia. Aina sateen jälkeen he näkevät savua Halstamojängän toisella puolella Pyhävaaran takana. Heille on kerrottu että siellä on rahakätkö. Erään kerran Hanssi ja Elle päättävät lähtevät yhdessä etsimään aarretta ja päätyvät noidan vangiksi. Jos lapset yrittävät pakoon, taika muuttaa heidän muotoaan.

Kirste Paltto

paltto.jpg
  • Facebook

Kuva: Kimmo Pallari

VALKOINEN KIVI
Ilmestynyt suomeksi: 2017

VALKOINEN KIVI.jpg

Tarina ihmislapsen ja maahislapsen ystävyydestä. Veljet eivät huoli pikkusiskoaan leikkeihinsä ja ujo 5-vuotias Elle on yksinäinen kunnes tapaa ikäisensä maahistyttö Saijan. Tästä alkaa suuri seikkailu, josta ei puutu yllätyksiä eikä taikuutta. Uusien kokemusten myötä Ellestä kasvaa rohkea tyttö, joka paljastaa isoäitinsä kipeän salaisuuden ja välittää yhdessä uusien ystäviensä kanssa aikoinaan erotetut maahis- ja ihmissaamelaiset yhteen.

Lue lisää kirjasta täältä: Kirjasampo

LUOHTOJÄRVEN MERKILLINEN MAAILMA
Ilmestynyt suomeksi: 2018

LUOHTOJÄRVEN_MERKILLINEN_MAAILMA.jpg

Suomenkielinen versio Kirsti Paltton saamenkielisestä Luohtojavrri oiainnahusat -kirjasta (2016). Nuortenromaani kertoo Ritnin, Urbanin ja Laksi-tytön matkasta Laksin kotipaikalle Luohtojärvelle. Nuoret nukkuvat teltassa ja kokevat jännittäviä elämyksiä Luohtojärven luonnossa. Veljekset Ritni ja Urban ovat illalla nukahtaneet telttaan, ja kun he aamulla heräävät, telttaan on ilmestynyt yövieras. Hän pyytää pojat mukaansa. He nousevat Kokko-linnun kyytiin ja lintu lähtee lentoon. Pojista tuntuu että he jotenkin pienenevät mutta sitä he eivät kehtaa sanoa ääneen. Mille merkilliselle matkalle he ovatkaan lähteneet?

Lue lisää kirjasta täältä: Kirjasampo

TIUKU
Ilmestynyt suomeksi: 2015

Kansi_Tiuku_Kirste_Paltto.jpg

Mihkun ystävä on muuttanut Amerikkaan ja Mihkku kulkee yksin ja surullisena. Pian hän kohtaa kuitenkin uusia ystäviä. Iso mutta herkkä valaskala tarvitsee Mihkun apua ja kylään muuttanut outo poika paljastuukin mukavaksi kaveriksi. Sergei on kylään perheineen muuttanut pakolainen toiselta puolelta maapalloa. Molemmat tietävät miltä tuntuu menettää ystävä, mutta uusi ystävyys antaa iloa.

Lue lisää kirjasta täältä: Kirjasampo

bottom of page