top of page

NUORTEN KIRJAT

Ante Aikio - kirjailija, taitava joikaaja ja saamelaisen kulttuurin sanansaattaja.

ante promo 1 2020.jpg

Kuva: Timo Koivisto

Kirjailija Ante Aikio on saamelaisen pororuhtinaan Kaapin Jounin jälkeläinen ja syntymästään saakka vahvasti altistunut kulttuurinsa edistämiseen. Hän on rakentanut Samiland-näyttelyn ja tutustunut saamelaiseen muinaisuskontoon ja mytologiaan. Ennen kaikkea Ante on kuitenkin poromies. "Kristinuskon saavuttua Saamenmaan kamaralle kaikki saamelaisten omaan luonnonuskoon liittyneet hahmot katosivat maan alle, kun papit niin määräsivät. Maahisista ja stalluista tehtiin Helvetin asukkaita saamelaisten silmissä, ja näinpä yksi tärkeä osa saamelaisten kulttuuria saatiin melkein hävitettyä", kertoo Ante. "Esi-isiemme perintö on kuitenkin varmasti yksi niistä asioista, joiden täytyy eheytyä. Toivottavasti Aigi-saaga saa omalta osaltaan sinut kiinnostumaan saamelaisesta muinaisuskosta. Máttárádjáid nammii - Esi-isien nimeen!"

JÄNKÄJÄRVEN SYÖVERIT

Ilmestymisvuosi: 2013

Aigi-kirjasarja

Katso ote kirjasta: Aigi I Jänkäjärven syöverit, luku 2

jänkäjärven syöverit.jpg

Aigi-kirjasarjan ensimmäisessä osassa päähenkilö on nuori Aigi. Hän on ihmisen poika, suuren lentonoidan Vuolabin sukua, mutta kasvanut Eläväisten maailmalle käänteisessä Saivomaailmassa. Aigin matka saamelaisen mytologian maailmoissa alkaa kilvoittelulla kevätauringon ensisäteestä ja jatkuu sukelluksella Saivomaailmaan etsimään lapsuudenystävää. Vauhdikkaalla taipaleella on apua gobmien, skaimmadasten ja muiden voimaolentojen tuntemuksesta.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

LOVI
Ilmestymisvuosi: 2015
Aigi-kirjasarja

Katso ote kirjasta: Aigi II Lovi, luku 1 

lovi.jpg

Aigi-sarjan toinen kirja Lovi jatkaa tarinaa Aigin vaiheista saamelaisen mytologian myyttisissä maailmoissa. Aigi kohtaa lovessa ollessaan arkkivihollisensa Mirkun, joka ajaa hänet pakomatkalle kauas itään. Talvisella taipaleellaan Aigi tapaa erikoisia eläjiä ja itäläisiä, joilla on omat tarkoitusperänsä.

Yksi matkalla kohdatuista on revontulenvihreillä silmillään hurmaava Domna, joka saa Aigin valitsemaan määränpääkseen Hiipinän kylän Luujärven sijaan. Ihastuminen johtaa odottamattomien tapahtumien vyöryyn.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

STALLUN PATA

Ilmestymisvuosi: 2018

stallun pata.jpg

Saamelaiskirjailija palaa novellikokoelmassaan Aigi-kirjojen mytologiamaailmaan. Kirja esittelee lukijalle ylimaallisia hahmoja, kuten stallun, vuovrun ja guovdin. Tarinat tutustuttavat ihmisiin, jotka joutuvat tahtomattaan ongelmiin, hakeutuvat julmuuden kuristusotteeseen tai päätyvät ratkomaan pulmia noituuden voimalla. Hyvä ja paha tukeutuvat toisiinsa tavalla, joka tekee niiden tunnistamisesta kiusallisen työlästä.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

Niilo Aikio

Niilo Aikio NEMA facebook sivu.jpg
  • Facebook

Saamelaiskirjailija Niilo Aikio on Nigan tavoin elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Pulmankijärven erämaakylässä 1940-50 -luvulla ja hänellä on aito kosketus kirjansa olosuhteisiin. Aikion värikäs ja sujuva kielensä loihtii silmiemme eteen uskomattomia ja jännittäviä tapahtumia, jotka kiehtovat erilaisuudellaan ja aitoidellaan. 

NIGA : novellikokoelma 1

Ilmestymisvuosi: 2015

NIGA 1.jpg

Niga-nimisen saamelaispojan lapsuuden ja nuoruuden tapahtumat ajoittuvat 1940-50-luvulle. Kirjan 25  novellia pohjaavat todellisiin tapahtumiin saamelaisperheen elämässä. Perhe saa toimeentulonsa metsästyksestä ja kalastuksesta syrjäisessä erämaakylässä. Perheeseen kuuluvat Jouni-isä, Elle-äiti ja vilkas Niga-poika, joka on touhussa kuin touhussa mukana, vaikka ei aina olisi niin toivottuakaan. Näin tuleva erämies saa mukaansa elämän varrelle tietoa ja taitoa, joita hän Lapin erämaassa tulevaisuudessa tarvitsee.

Lue kirjasta lisää täältä: Samediggi

NIGA : novellikokoelma 2

Ilmestymisvuosi: 2018

Saamelaispoika Nigán seikkailut jatkuvat novellilkokoelman toisessa osassa. Nuoren miehen elinpiiri kasvaa ja pienen metsäkylän ulkopuolella maailma tarjoaa uusia kokemuksia ja panee nuoren miehen tutkimaan asioita.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

Tumma mies
NIGA 2.jpg

Siri Broch Johansen

Siri_Broch_Johansen_foto_Aslak_Mikal_Mie

Kuva: Aslak Mikal Mienna

Siri Broch Johansen (s. 1967) on on Finnmarkissa, Pohjois-Norjassa asuvan saamelainen kirjailija. Johansen on julkaissut runoja ja novelleja antologioissa ja kirjoittanut näytelmiä ja oppikirjoja.

  • Facebook

MINÄ OLEN HIIHTÄJÄ

Ilmestynyt suomeksi: 2019

MINÄ OLEN HIIHTÄJÄ.jpg

Olen tänään oppinut jotain tytöistä. Olen oppinut että jos jokin juttu on pielessä, se ei korjaannu itsestään. Ja jos kuvittelet että on parempi olla puhumatta, olet todennäköisesti väärässä. Olen oppinut että jos sinulla on paha mieli, ja asiat menevät niin pieleen että puhkeat itkuun sen tytön nähden, joka on pahan mielen aiheuttanut, se saattaakin muuttaa kaiken jälleen hyväksi.

 

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo 

SARAN PÄIVÄKIRJA

Ilmestynyt suomeksi: 2019

saran päiväkirja.jpg

Pian 11-vuotta täyttävä Sara on onnellinen tyttö. Hän odottaa synttäreitään ja synttärilahjaksi uutta polkupyörää.

Sara asuu maatilalla lähellä Tromssan kaupunkia Pohjois-Norjassa. Hänellä on kavereita, rakkaita eläimiä, vanhemmat ja pikkuveli. Isä hoitaa maatilaa ja äiti on kyläkoulun opettaja. Elämä sujuu mukavasti kunnes Saran isä kertoo että hänen on lähdettävä ansiotöihin Tromssaan ja asuttava viikot poissa kotoa. Eläimet on vietävä teurastamoon. Näin tapahtuu monessa muussakin perheessä. Saran mieli on raskas mutta hän on myös vihainen. Jopa oma rakas Tähti-lehmä viedään pois

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

Ann-Helén Laestadius

Ann-Helen Laestadius.jpg

Ann-Helén Laestadius on Solnassa asuva kirjailija. Terkkuja Sopperosta on ollut Ruotsin myydyin nuorisokirja esim. vuonna 2017, kun kirjailija sai Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon August-palkinnon.

MIELI KOTIIN

Ilmestynyt suomeksi: 2019

mieli-kotiin-web-iso.jpg

Agnes on sekä innoissaan että hermostunut: Henrik on tulossa

Solnaan! Miten sopperolainen poroperheen poika sopeutuu

Agnesin maailmaan? Vierailu ei suju aivan niin kuin Agnes

on kuvitellut. Ennen koulun alkua Agnes lähtee vielä pohjoiseen

rippileiriläisten tapaamiseen. Viikko tihkuu salaisuuksia.

Agnesin kanssa saamea opiskeleva Jåke peittelee tekemisiään

ja etsii identiteettiään rajuin seurauksin. Agnesin äidilläkin on

jotain salattavaa. Hän jopa valehtelee Agnesille minne katoaa aina kun voi ja kenen kanssa.

Lue lisää kirjasta täältä: Kieletär

KUKAAN MUU EI OLE KUIN SINÄ

Ilmestynyt suomeksi: 2019

Lasestadius kukaan muu web medium.jpg

Pääkaupunkiseudulla asuvan Agnesin suhde pohjoisen poromiespoikaan Henrikiin on ohi. Agnesin kaipaus ei kuitenkaan hellitä. Onneksi edessä on tutustuminen uusiin ihmisiin saamelaisnuorten rippileirillä mahtavan Kebnekaise-tunturin juurella. Nuoret ympäri maata lähtevät leirille innolla, onhan se ainutlaatuinen tilaisuus saada ystäviä monenlaisista saamelaisympäristöistä. Erilaiset taustat tuottavat kuitenkin myös ristiriitoja. Löytyykö leiriläisten kesken yhteinen sävel?

Lue lisää kirjasta täältä: Kirjasampo

HEI SÖPÖ

Ilmestynyt suomeksi: 2018

hei sopo.jpg

Siitä tulisi Agnesin paras kesäloma. Kuusi viikkoa Sopperossa. Vihdoinkin Agnes näkisi taas Henrikin, poroja hoitavan saamelaispojan, jonka kanssa oli viestitellyt ja istunut koneella satoja tunteja kotonaan Solnassa.Loma pohjoisessa ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Jalkapallokentällä Agnesia nimitetään Tukholmalaiseksi, ja yhtäkkiä Henrik kuulostaa kummalliselta puhelimessa eikä voi tavata Agnesia. Aivan kuin joku olisi päättänyt, ettei Agnes ole oikea saamelainen.Yllätyskirjeen myötä Agnes saa kuitenkin odottamattoman ystävän – ja kaikki muuttuu.

Lue lisää kirjasta täältä:  Kirjasampo

TERKKUJA SOPPEROSTA

Ilmestynyt suomeksi: 2017

Terkkuja Sopperosta kansi(1).jpg

Kolmetoistavuotias Agnes opettelee salaa saamea. Vielä jännittävämmäksi elämä käy, kun hän alkaa tekstailla pohjoisessa, Sopperossa, asuvan poronhoitajapojan kanssa. Mutta kysymyksiä riittää. Miten saamelainen Agnes oikeastaan on? Entä mitä mieltä ystävät pääkaupunkiseudulla ovat hänen valinnoistaan?Terkkuja Sopperosta on ensimmäinen osa ruotsinsaamelaisen Ann-Helén Laestadiuksen kirjoittamasta neliosaisesta Soppero-sarjasta. Nuorisoromaani kertoo lämpimästi Tukholman seudulla asuvasta Agnesista – saamelaistytöstä joka uskaltaa lähteä kulkemaan omaa tietään.

Lue lisää kirjajasta täältä: Kirjasampo

Terkkuja Sopperosta

Kerttu Vuolab

Kerttu Vuolab2.jpg

Kerttu Vuolab on syntynyt 1951 Utsjoen Outakosken Tenojokilaaksossa, jossa hän edelleenkin asuu. Vuolab sekä kirjoittaa että kuvittaa omia kirjojaan. Vuolab kirjoittaa pohjoissaameksi. Vuolabille myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki 6. joulukuuta 2006. Vuonna 2014 hänet palkittiin Gollegiella -palkinnolla työstää pohjoissaamen kaunokirjallisuuden edistäjänä.

VALON AIRUT : kertomusromaani
Ilmestynyt suomeksi: 2015

valon airut sieppaus.JPG

Valon airut on monikerroksinen, kolmessa aikatasossa kulkeva tarinaromaani Saamenmaasta, sen luonnosta, perinteestä ja ihmisistä. Ilmanhaltija, vedenhaltija, maa, aurinko ja tulenhaltija hoivaavat luonnossa erityisiä lemmikkejään. Tunturit, tuuli, virrat, eläimet ja luonnonilmiöt saavat inhimillisen hahmon, tuuli ja tunturinlaki viettävät häitä luonnon tapahtumat ja maaperän muodostumat syntyvät luonnonvoimien aiheuttamien mullistusten seurauksena.

 

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo 

SATAPROSENTTINEN, ELI LIPPALAKKITYTÖN OPPIVUODET
Ilmestynyt suomeksi: 2014

SATAPROSENTTINEN.jpg

Kouluun pääseminen tarkoittaa, että 11-vuotiaan Maaretin pitää asua asuntolassa kaukana kotoa. Ei kestä kauaa, kun saamelainen Maaret joutuu koulussa isompiensa kiusaamaksi, eikä opettajaltakaan löydy ymmärrystä. Mutta koulussa syttyy myös kapina! Kotilomalla Maaret huomaa, että äidin ja isän välit ovat pahasti solmussa. Seuraavana syksynä alkavat pojatkin kiinnostaa.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

bottom of page