top of page

Joiku kuuluu Áilen elämään

Áile-Risten Holmberg on kasvanut Utsjoella ja opiskellut nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi Rovaniemellä. Vapaa-ajalla Áile urheilee sekä harrastaa musiikkia. Hän lauloi ja joikasi joka päivä myös työssään lastenhoitajana saamenkielisessä päiväkodissa Rovaniemellä. Musiikkivastaavana hän musisoi lasten kanssa paljon ja opetti samoja lauluja, jotka ovat jääneet mieleen omasta lapsuudesta.

-Lapset tykkäävät hirveästi laulaa ja ovat niin taitavia, Áile kertoo ylpeänä.

 

Päiväkotiin järjestettiin kaikkea toimintaa mielikuvitusta käyttäen ja saamelaiskulttuurista ammentaen. Galddázat-ryhmässä oli laulamisen ja joikaamisen lisäksi muun muassa tehty saamenkäsitöitä, heitetty suopunkia ja käyty paljon retkillä. Lapset ovat tehneet myös keppiporot, joilla on leikitty poroerotusta. Kaupungissa voi toisinaan olla vaikeaa ylläpitää saamelaiskulttuuria ja kielitaitoa, kun saamen kieltä ei välttämättä kuule missään. Áile-Ristenin työpaikan arjessa pohjoissaamenkieli kuului ja saamelaiskulttuuri näkyi. Nykyään saamelaisia asuu paljon kaupungeissa ja Áilen mielestä saamen kielen tilanne voisi olla Rovaniemellä parempikin.

 

Áile osallistui The Voice of Finland –kilpailun karsintoihin, mikä oli vähän pelottava kokemus. Áile haluaisikin saada enemmän varmuutta esiintymiseen. Kokemusta siihen hän sai muun muassa ollessaan artistina mukana legendaarisen Veijo Länsmanin muistokonsertissa. Siellä muisteltiin Veijon elämää ja esitettiin hänen lauluja. Kesäkuussa 2015 järjestetty konsertti Nuorgamin Alakönkään törmällä oli Áilen mielestä lämminhenkinen ja erilainen musiikkitapahtuma. Tulevaisuudessa Áile-Risten haluaisi laulaa enemmänkin julkisesti ja tilaisuuksia siihen varmasti tulee.

  

Linkkejä:

Áile-Risten: Ráhkisvuođa hávdd´al´ (Rakkauden haudalla)

Muistokonsertti nuorena hukkuneen saamelaismuusikon kunniaksi kesäkuussa, Yle 13.5.2015

Kuvat: Milla Elmiina Pulska

Áile-Risten artistina Veijo Länsmanin muistokonsertissa kesäkuussa 2015.

bottom of page