top of page

Hildá elää musiikille

Hildá Länsman on utsjokinen nuori nainen, joka nousi ihmisten tietoisuuteen erityisesti Uuden Musiikin Kilpailun kautta keväällä 2015. Kilpailun voittaja edusti Suomea Euroviisuissa ja Solju saavutti UMK:ssa neljännen sijan. Hildá osallistui kilpailuun tunnetun saamelaisartistin äitinsä Ulla Pirttijärvi-Länsmanin kanssa. Kaksikon kilpailukappaleen nimi oli Hold Your Colours ja siinä kuului myös joikua. Hildá kuvailee kokemusta tohinantäyteiseksi ja hienoksi.

Hildá palkittiin Risteys-palkinnolla palkinolla 2017. Solju voitti Vuoden Etnotekijä-palkinnot vuonna 2018 ja Vuoden kansanmusiikkitekijä 2019.

 

Hildá on ollut musiikin kanssa tekemisissä pienestä asti ja kasvanut joikuperinteeseen. Joiku on Hildálle tärkeä kanava tunteiden, ympäristön ja oman taustan kuvaamiseen. Ensimmäisen joikunsa hän teki 3-vuotiaana ja peruskouluaikoina erityisesti musiikinopettaja Niilo Rasmus innosti musiikin pariin. Nyt Hildá opiskelee Sibelius akatemiassa.

-Hildá haluaa perehtyä enemmän musiikkiin ja alkaa tulevaisuudessa musiikinopettajaksi.

 

Hildá on Soljun lisäksi mukana myös muun muassa Gájanas ja Vildá –yhtyeissä. Gájanas tekee rock ja blues –vaikutteista musiikkia, Vildá yhdistää joikaamista ja harmonikkaa, kun taas Solju on poppia. Solju on julkaissut levyn.

 

Ideat lauluihin ja joikuihin kumpuavat Hildálla vaikka minkälaisissa tilanteissa, kuten vaikkapa luonnossa kulkiessa, autolla ajaessa tai kirjaa lukiessa. Hildá on vasta aloittelemassa muusikon uraansa ja on avoin eri mahdollisuuksille. Joka tapauksessa hän haluaa tehdä tulevaisuudessa levyjä, ja tuoda saamelaismusiikkia näkyviin laajemmalle maailmaan.

 

 

Linkkejä:

Solju Official

Solju Official Instagram

Solju Official Spotify

Solju Official YouTube-kanava

Solju: Hold Your Colours

Vildá Duo

Vildá duo Instagram

Vildá Duon YouTube -kanava

Gájanas

Gájanas Spotify

Gájanas Instagram

Gájanasin YouTube-kanava

Musiikkikustantajien vuoden Etnotekijäksi valittiin Solju-yhtye 10.9.2018

Nunnuka nunnuka lailaa -pilkka vaiensi Hildán joiun koulussa – nyt hänen joikunsa raikaa ympäri maailmaa, Yle 24.11.2018

Muusikko Hilda Länsman palkittiin Risteys-palkinnolla Etnogaalassa, Lapin Kansa 8.11.2017

Taimen vihastuu saameksi musiikkivideolla, Yle 7.3.2013

Hildá Out Of Woodsin kanssa keikalla Inarissa.

bottom of page