top of page

RUNOKOKOELMAT JA ANTOLOGIAT

TUULISOLMUT

KANSI_KOKOELMA_Tuulisolmut.jpeg

Valikoima saamelaista nykyrunoutta
Ilmestynyt: 2018

Tuulisolmut on valaiseva katsaus saamelaiseen nykyrunouteen. Valikoiman runoissa saamelainen kulttuuri ja perintö ovat vahvasti läsnä, mutta ne elävät 2000-luvulle päivitettyinä.

 

Tuulisolmujen neljä runoilijaa ovat Hege Siri, Rawdna Carita Eira, Irene Larsen ja Sigbjørn Skåden. Valikoiman on toimittanut suomentaja ja toimittaja Kaisa Ahvenjärvi.

Lue kirjasta lisää täältä: Kirjasampo

EN LASKE, EN KOSKAAN

KANSI_KOKOELMA_en_laske_en_koskaan.gif

Kokoelma saamelaista runoutta
Ilmestynyt: 2018

Ensimmäinen suomenkielinen saamelaisrunouden antologia. Kirja kertoo, millaista on ollut elää saamelaisena ja ihmisenä valtakulttuurin puristuksessa mutta myös rikkaan saamelaiskulttuurin keskellä, omasta kulttuurista kiinni pitäen.

Runoilijat: Rawdna Carita Eira, Sara Margrethe Oskal, Rose-Marie Huuva, Inghilda Tapio, Synnøve Persen, Rauni Magga Lukkari ja Nils-Aslak Valkeapää. Sisältää myös tutkija Hanna Mattilan artikkelin saamelaisrunoudesta eilen ja tänään.

Lue kirjasta lisää täältä: Kieletär

ČÁŊA GILLII! 2

KANSI_ANTOLOGIA_Čáŋa_gillii2.jpg

Sámi girjjálašvuohta dál ja ovdal = saamelainen kirjallisuus ennen ja nyt = Sami fiction now and then
Ilmestynyt: 2015

Turun kirjamessujen 2015 innoittamana Rovaniemen kaupunginkirjasto, Suomen saamelainen erikoiskirjasto on toimittanut artikkeliteoksen saamelaisen kirjallisuuden perinteestä ja nykysuuntauksista. Aiheesta on vain vähän kirjallisuutta suomeksi, ja tämä kirja paikkaa ikävää tiedonpuutetta.

Teoksen kirjoittajina ovat kirjallisuudentutkijat, professorit Rauna Kuokkanen ja Vuokko Hirvonen. Teos on kolmikielinen (eng, fin, pohjoissaame)

TÄSTÄ ALKAA TIE

KANSI_ANTOLOGIA_Tästä_alkaa_tie.jpg

Barentsin alueen kirjallisuusantologia
Ilmestynyt suomeksi: 1999

Barentsin alueen kirjallisuusantologia ; suomenkielisen laitoksen toimittaneet Ulla Kuukasjärvi ja Hannu Sarrala

Sisältää mm. Olavi Palton Tšernobyl-vuosi (1986), Rauni-Magga Lukkarin Vaaksat pitenevät, Veikko Holmbergin Saamelaispoliitikko ja otteita Nils-Aslak Valkeapään teoksesta Aurinko, isäni.
 

Kiitomadon arvostelu

ČÁŊA GILLII! 1

KANSI_ANTOLOGIA_Čáŋa_gillii1uusi.jpg

Sámi girjjálašvuohta dál ja ovdal = saamelainen kirjallisuus ennen ja nyt = Sami fiction now and then
Ilmestynyt: 1998

Julkaisu sisältää kaksi laajaa artikkelia saamelaiskirjallisuuden perinteestä ja nykysyydestä. Artikkelit kertovat kirjallisuuden alkulähteistä, se kehityksestä ja nykytekijöistä. Tarinankertojien jälkeläisten ja kirjallisuuden lajien kirjo on laaja. Saamelaista kirjallisuutta kirjoitetaan sekä valtakielellä ja saame(i)ksi. Teoksen on kirjoittanut kirjallisuuden tutkija Rauna Kuokkanen.

bottom of page